Kaarina Roininen on leivontaidolini ;-) Ohje on hänen kirjastaan Viikonlopun leivonnaiset. Tämä ei ollut ihan parhaasta päästä (johtui ehkä tuosta halvasta, joka ei ole mikään suosikkini), muuten kirjan ohjeet ovat olleet toinen toistaan parempia. Kannattaa ostaa, jos sattuu silmään kirjakaupassa.

En ollut kääretorttua tehnyt koulun kotitaloustuntien jälkeen (eli yli 20 vuoteen!!!!!), joten vähän jännitti levyn kumoaminen. Ihan ok onnistui muuten, mutta marenkiraidat repeilivät heti kun levyyn koskikaan. No, ei vaikuta makuun, vaikkei ulkonäkö ihan täysin edustuskelpoinen olekaan. Ja varmasti tulee tämän jälkeen tehtyä kääristä useamminkin.

754961.jpg

Mansikkainen marenkikääretorttu

3 munaa
2 keltuaista
1 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Marenki
2 valkuaista
1,5 dl sokeria (tulisikohan murakampi marenki tomusokerilla...)

Täyte
1 prk rahkaa
0,5 dl sokeria tai 75 g halvaa (suosittelen sokeria, ellet sitten ole halvan ystävä)
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl kuohukermaa
½ l viipaloituja mansikoita

Valmista marenki. Erottele valkuaiset ja vaahdota ne kovaksi vaahdoksi lisäten sokeria vähitellen. Säästä keltuaiset kääretorttutaikinaan.
Vatkaa huoneenlämpöiset munat, keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilöiden taikinaan varovasti nostellen.
Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipannulle.
Pane marenki pursottimeen ja pursota taikinan päälle pellin pituussuunnassa raitoja. Jätä raitojen väliin 0,5-1 cm verran tilaa.
Paista 175 asteessa uunin alaritilätasolla 15-18 min (pitää kokeilla alempaa paistolämpötilaa ja pidempää paistoaikaa, nyt ei marenki ruskettunut). Anna levyn jäähtyä pellillä. Kumoa varovasti leivinpaperin päälle. (Ilmeisesti tuli vähän hutiloitua taikinan tasoittamisessa pellille, koska levy näyttää aika kuhmuraiselta...)


754964.jpg

Sekoita rahkan joukkoon sokeri tai raastettu halva. Mausta vaniljasokerilla ja lisää vatkattu kerma. Levitä seos kääretorttulevylle, ja levitä päälle mansikat. Kääri rullaksi leivinpaperin avulla. 

PS. Seuraavana päivänä maistui vielä paremmalta. Voisin harkita sellaista kokeilua, että antaisi täytteen maustua joitakin tunteja jääkaapissa ennen täyttämistä.